Espresso je rychlý způsob přípravy, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které v ní jsou. Výsledkem je jedinečný, silný a výrazný nápoj s nedefinovatelnou jemně nahořklou chutí.
Připravit správné espresso není vůbec jednoduché.
V kávovaru musí být použita čerstvá voda (můžeme použít stolní vodu nesycenou oxidem uhličitým), šálky by měly být předehřáté. Je nezbytné vždy použít čerstvě jemně, avšak ne práškovitě namletou kávu (platí čím čerstvější, tím lepší). Páka kávovaru musí být čistá a káva v páce upěchována.
Správný způsob přípravy:
- Do páky dáme kávu (množství viz. tabulka) a silně stlačíme. Pokud máme příliš jemně namletou kávu a upěchujeme jí, sítko se ucpe. A pokud máme hrubě namletou nebo málo upěchovanou kávu, tak espresso je slabé a nemá celistvou cremu – zlatohnědou pěnu na povrchu.
- Páku nasadíme na kávovar a připravíme espresso. Voda, resp. horká pára musí protékat pákou pod tlakem 9 atmosfér při teplotě okolo 89-92°C. Pravé italské espreso by se mělo extrahovat ne déle než 20-30 sekund a mělo by být použito cca 20-30 ml vody. Povrch kávy musí zdobit karamelově zbarvená crema.
Název | Množství kávy | Množství vody |
Caffé Espresso | 7 g | 20 – 30 ml |
Caffé Ristretto | 7 g | max. 20 ml |
Caffé Lungo | 14 g | max. 80 ml |
Caffé Doppio | 7 g | 50 ml |
Caffé Americano | 7 g | espressso 40 – 80 ml + voda 20-60 ml |
Variace z espressa
Proto, abychom mohli připravovat různé variace z espressa se musíme naučit správně připravovat mléčnou pěnu.
- Nejvhodnější je plnotučné mléko (3,5 % tuku), studené nebo vlažné.
- Používáme konvičku z nerez oceli.
- Před samotným pěněním vždy vypustíme vodu, která je usazená ve trysce na páru.
- Při zpěňování nedáváme hubičku příliš hluboko pod hladinu mléka a snažíme se vytvořit vír.
- Teplota mléka nesmí přesáhnou 72 °C.
- Po napěnění konvičkou boucháme a tím zničíme velké bublinky.
- Správně připravená mléčná pěna je lesklá a kompaktní, pomalu se rozpadající.
Cappucino
Do šálku 120 ml připravíme espresso a z konvičky nalijeme mléko a mléčkou pěnu, ve výsledku by mělo cappuccino obsahovat 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.
Caffé Macchiato
Espresso s troškou mléčné pěny
Latte Macchiato
Horké mléko, mléčná pěna (dohromady 200 ml z toho 1/3 mléčné pěny) přelité 50 ml espressa, podáváme ve skle.
Caffé Latte
150 ml horkého mléka bez pěny a 50 ml espressa, podávané v jumbo šálku nebo ve skle
Café Freddo
Ledové espresso, někdy s mlékem nebo cukrem
Café Corretto
Espresso s přidáním destilátu. Destilát podáváme vždy zvlášť v malé skleničce a přidáváme 2 – 3 kávová zrnka.
Rozsypané zrnko