Káva se pěstuje v celém ostrovním státě, do kulturní historie kávy se však zapsala především Jáva. Káva z Jávy se vyznačuje vybranou, těžkou chuťovou plností: dobré vyzrání před pražením vytváří její specifickou chuť. Oproti kávě ze Sumatry nebo ze Sulawesi je její kyselost poněkud výraznější a chuť kořeněnější. Sumaterská káva se pěstuje na 13 000 ostrovech Malajského souostroví. Vypěstovaná káva je velmi ceněna pro svou příznačnou kyselost, plnotvarost a kromě jiného je i výtečná v kombinaci s mlékem. Káva Sumatra má výjimečné zrno, je totiž napůl mytá a napůl sušená. Indonésie je jednou z největších producentů kávy na světě a její roční výnosy jí zajišťují třetí místo, hned za Brazílií a Kolumbií. Indonézská káva je všeobecně příjemně silná a kořeněná, má výraznou chuťovou plnost a decentní kyselost. Arabiky jsou prvotřídní a vyznačují se ušlechtilou plností. Milovníci kávy s mlékem nebo smetanou mohou bez váhání volit indonézskou arabiku a nemusejí se obávat ztráty chuti. V moderní době i zde vystřídaly plachetnice motorové lodě a vývozci museli řešit stejný problém jako Indové s kávou Mysore. Spotřebitelé si natolik zvykli na tradiční chuť kávy, že nechtěli „čerstvé“ produkty akceptovat. Proto se indonézská vláda rozhodla vytvořit v umělém prostředí podmínky, jaké vládly při dlouhé plavbě na lodích. Káva se svéráznou chutí se pěstuje dodnes. Hodnocení kávy: Chuť má výborně jemně kávovou až jemně čokoládovou, později jemně nahořklou.