India Planta

Tato indická káva se pěstuje v nadmořských výškách 1200 až 1500 m.n.m.. Hodnocení kávy: Při středním pražení se vyznačuje měkkou chutí a jemnou kořeněnou vůní. Indická káva je zajímavá pro milovníky kávy z mnoha důvodů, ale především kvůli zvláštnímu způsobu přípravy, zvanému monsooning. V době, kdy spojení mezi Indií a Evropou obstarávaly plachetnice, trvala plavba lodi několik měsíců. Během ní byla zelená káva vystavena značné vlhkosti, změnila se její barva i chuť a kávová zrna dostala podivný žlutavý nádech. Spotřebitelé si na tuto změnu zvykli, dokonce si ji oblíbili, a když byly plachetnice nahrazeny moderními parníky a doba přepravy zkrácena, začali evropští milovníci indické kávy postrádat její původní chuť. Aby ji mohli znovu vychutnat, byl v Indii zaveden postup zvaný monsooning: Surovou kávu vystavovali pěstitelé po sklizni na několik týdnů větru a dešti, aby napodobili podmínky dlouhé přepravy. Nejlepší káva se pěstuje v jižní Indii už od sedmnáctého století. Nejznámější, mysorská káva, se pěstuje v oblasti Mysorských hor, má jemné aroma a lahodnou chuť s vinnou příchutí a nízkou nakyslostí v plném tvaru.

About

View all posts by

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *