Káva ve světě obchodu se blíží k ropě

Kávou je nazývaný obvykle horký nápoj připravený z plodů kávovníku. Kávou je také nazývaná hmota, která vzniká mletím upražených kávových zrn, kdy právě tento „prach“ slouží k výrobě nápoje, kterému obecně říkáme káva.

Hlavními charakterními vlastnostmi tohoto nápoje je jeho vůně a hnědočerná až černá barva. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro tento účinek se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak.

Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica (méně používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Káva z těchto zemí obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě. Na jejím exportu je řada zemí závislá, tedy je významnou složkou pro ekonomiku dané země.

About

View all posts by

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *