UVNITŘ KÁVOVÉHO ZRNA

Zrnka kávy obsahují kolem 1300 různých látek, z nichž některé ještě nejsou současné vědě známé. Skladba látek se může měnit podle druhu, regionu pěstování a způsobu pražení. Pražení přináší až 800 různých příchutí. Jinak řečeno, pro vytvoření neopakovatelné vůně kávy je zapotřebí 800 jednotlivých složek. Na rozdíl od všech ostatních vůni umělé kávové aroma vytvořit nelze.

 

·         Uhlovodany: 30–40%

·         Obsah vody: 10–13% (po pražení: 1–2,5%)

·         Bílkoviny: 11%

·         Tuky: 10–13%

·         Minerální látky: 4% (90% z nich zůstávají ve finálním výrobku)

·         Kyseliny: 30–70% se rozpadnou během pražení

·         Alkaloidy  (kofein): 0,8–2,5%, podle druhu

·         Aromatické látky: 0,1% prchavých aromatických látek (vytváří se v procesu pražení)

About

View all posts by

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *