KOPI LUWAK

KOPI LUWAK

Je to jeden z nejvzácnějších druhů kávy. Zpracovává se skutečně neobvyklým způsobem a ujde dlouhou cestu než se dostane do obchodů. Káva je velice aromatická, mírně kořeněné chuti. Je to vlastně směs druhů arabica, excelia a liberica, které se sklízí v horách na jihu filipínského ostrova Mindanao.
Název pochází z Indonésie. Slovo „kopi“ znamená „káva“, kdežto „luwak“ je název zvířete, ovíječe skvrnitého neboli cibetky. Tato skvělá káva získala svůj název po cibetkách proto, že tato zvířátka zbožňují sladké kávovníkové bobule.

Cibetky vypadají tak trochu jako kočky. Zvíře sní bobuli, ta projde jeho trávicím ústrojím, ale zůstane nestrávená. Odborníci tvrdí, že zvláštní vůně této kávy vzniká díky procesům fermentace ve trávicím ústroji cibetky. Navíc to jsou velcí mlsouni a vybírají si pouze nejlepší, nejzralejší bobule.

Tento proces se pochopitelně neodehrává na prahu pražírny, ale v houštině džungle. Právě proto sběr drahocenných bobulí kávy tohoto druhu je mnohem složitější než u jiných druhů kávy.  „Kopi Luwak“ je jedním z nejdražších druhů kávy na světě.

About

View all posts by

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *